Skolor 

Fritidsledaren Fredrik

Naturfrågor med Fritidsledaren Fredrik

Med en underhållande och lärorik tipspromenad om allemansrätten får eleverna följa Fritidsledaren Fredrik genom en närliggande skog eller park och svara på frågor. Eleverna får svaren direkt efter varje station. Mellan stationerna sker spännande händelser som kan väcka nyfikenhet och intresse hos eleverna om naturen, exempelvis att smyga som en lokatt, flyga som en ståtlig trana eller gissa vilken fågel Fredrik ser genom kikaren. Eleverna vinner därefter ett artkort som de parar ihop med rätt namn i slutet av tipspromenaden.

Bakgrund

Jacques Danielsson som spelar karaktären Fritidsledaren Fredrik har många års utbildning och erfarenhet inom skådespeleri och lång erfarenhet inom fritids-, och skolverksamhet, HVB-hem, korttidshem, simskola och idrottsföreningar. För Jacques är pedagogiken en viktig del för att ge eleverna möjlighet till god undervisning. Aktiviteten ska både vara roligt och intressant att delta i.

Pedagogiken

Med aktiv inlärning får eleverna tillsammans diskutera i grupp och gemensamt ta ett beslut innan svaret visas, för att därefter repetera svaret och förstärka minnet. Det används visuell inlärning, där bild och text är förenade. Social inlärning med samarbete i grupp. Verbal inlärning, där Fredrik läser frågorna och svaren högt till eleverna. Taktil inlärning, där aktiviteten sker ute i naturen och även fysiska rörelser som bibehåller deras fokus och entusiasm. Efter Naturfrågor med Fritidsledaren Fredrik har eleverna fått kunskap om allemansrätten, lärt sig namn på några av Sveriges klassiska växter och djur, genomfört grovmotorik och övat på att samarbeta i grupp samt kunna ta gemensamt beslut.

Efter genomförd Naturfrågor med Fritidsledaren Fredrik får skolan barnboken Flytande stock flyter förbi med författarens signatur.

TIPSPROMENAD: 10 frågor om allemansrätten.

RÖRELSE: Rörelser som innehåller kondition, spänst och styrka.

PARA IHOP: Artkorten har ett djur eller en växt som eleverna parar ihop med rätt namn.

Allemansrättens tipspromenad och artkorten är hämtad från Naturskyddsföreningen.se

TID: 1 timme

MAX: 30 elever per gång.

ÅRSKURS: Förskoleklass - 3:an

Efter tipspromenad får klassen ett diplom skriven av Fritidsledaren Fredrik för elevernas duktiga och kompetenta arbete om allemansrätten!

Allemansrätten

I läroplanen 2022 står det att elever från årskurs 1 - 3 ska kunna grunderna om allemansrätten. Jacques ser detta som en viktig grund när stillasittande har blivit ett allt större samhällsproblem. Att ha kännedom om allemansrätten, hur vi vistas och tar hand om naturen, kan ge ett större engagemang att vilja förbättra miljön och närområdet. Förhoppningsvis leder det till att barn uppskattar naturen mer och värdesätter utomhusaktiviteter oftare, vilket är syftet med Naturfrågor med Fritidsledaren Fredrik.

Aktiviteten är baserad på läroplan 2022. 

Läroplan 2022

IDH, S.49, Centralt innehåll i årskurs 1 - 3:

Rörelse

  • Motoriska grundformer med och utan olika redskap. Deras sammansatta former.
  • Lekar och andra enkla rörelseaktiviteter, inomhus och utomhus

Friluftsliv och utevistelse.

  • Utforskande av möjligheter till och genomförande av vistelse, lekar
    och rörelser i natur- och utemiljö.
  • Allemansrättens grunder.

Hälsa och levnadsvanor

  • Undersökande av möjligheter till daglig rörelse i närmiljön.
  • Säkerhet och hänsynstagande i samband med aktiviteter.

 

BI, S.155, Centrala innehåll i årskurs 1−3:

Året runt i naturen

  • Djur, växter och svampar i närmiljön, hur de kan grupperas samt namn
    på några vanligt förekommande arter

PRIS

4 800 kr + 1000 kr för varje extra klass

BOKA

Eller har du en fråga? Skicka ett meddelande till oss så återkommer vi till dig så snart som möjligt.